tisdag 2 januari 2018

två juldukar i korsstygn, en blekt från 90-talet och en ny


I början av 90-talet broderade min mamma en julduk i korsstygn. Otaliga timmars jobb med mörkblått, klarrött och gult yllegarn.


Det första som hände när hon la ut den färdigbroderade duken på en byrå hemma i Törnrosdalen var att en gäst spillde kaffe på den, och i tvätten försvann alla de klara färgerna, och julefröjden med dem!

Sen dess har duken legat i ett linneskåp. Mamma har visat mig den ibland, och för några år sen fick jag den av henne. Hon klarar knappt av att se den själv, men jag som inte minns hur den skulle se ut har alltid gillat den dova, pastelliga 50-talsfärgskalan den fick efter tvätt. Gammelrosa, turkost och ljust ljust gult.


Jag har länge tänkt att jag ska göra en ny version till mamma, använda det missfärgade broderiet som mönster, räkna stygn och leta passande yllegarner och tyg. Men så plötsligt dök hela materialkitet upp på Tradera, Permin 70-3734, och det var ingen annan än jag som med tickande hjärta satt uppe och väntade på att annonsen skulle löpa ut.


Så i slutet av oktober trädde jag nålen och började. När jag pratat om hemliga korsstygnsprojekt som sysselsatt mig i höst är det den här duken jag har jobbat på, och när jag åkte hem för att dekorera pepparkakor dan före dopparedan fick mamma den.


Över en meter bred är den ett helt hopplöst projekt att fotografera, särskilt i decemberbelysning, så ni får föreställa er hur grant den nu ligger på sin sedan 90-talet bestämda plats på byrån hemma i Törnrosdalen. Den krympta, missfärgade duken behåller jag, och fortsätter tycka om.
Och apropå broderi - har ni sett att Jenny startar en inläggsserie/utmaning på tema landskapssömmar? Första inlägget släpps imorgon och jag kan knappt bärga mig!

15 kommentarer:

 1. Åh vad fint! Kan tänka att hon blev glad. Alla de timmarna så går det åt helvete direkt, även om det i det här fallet gick åt ett väldigt fint helvete. Påminner lite också om duken jag och min mamma broderade "tillsammans" även om det var 25 år emellan. Den där duken kommer ju alltid bli både ett fint minne och en bra historia :)
  Och tack för länk! Förhoppningsvis lockar det någon :D imorgon smäller det, känns galet nervöst!

  SvaraRadera
 2. Alltså vilken fin present!!!! ❤ den missfärgade känns lite som en julig blekingeduk 😁

  SvaraRadera
 3. Men va tjusig! Ser ju helt klart att båda två har sin charm om man tittar på färgerna. :)
  Å vilken flax att hela kitet dök upp på Tradera! :o

  Tack för tipset om Jenny, det ska jag kika upp! :D

  SvaraRadera
 4. Så fin och vilken present att få! Och vad lustigt att hitta mönstret på tradera, sån tur! :) Måste varit ett roligt projekt att hålla på med, kul med en historia bakom duken också. Även om det måste varit supertråkigt för din mamma att nån spillde på den första som hände, sån otur!

  SvaraRadera
 5. I våra släktgömmor finns en hemvävd duk - med två olika färg på inslagen på det stora hela och resten.
  Naturligtvis uppmärksammades inte fadäsen förrän efter tvätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller snarare: fadäsen uppstod i första tvätten.

   Radera
 6. Vilket flyt att du hittade kitet på Tradera! Så fint, jag tror att du har en väldigt glad mamma nu:)

  SvaraRadera
 7. Så fint! och vilken extrem tur att hitta på Tradera? Jag tycker dock att den blekta versionen är superfin, men förstår att det sticker i ögonen när man kämpat hårt för ett annat resultat

  SvaraRadera
 8. så himla fin present! Och hallå, att hitta det på tradera? hur stor chans haha? ment to be!

  SvaraRadera
 9. Vilken fin julklapp! Den blekta versionen är väldigt fin, men förstår verkligen att din mamma inte ville se den. Hade nog inte heller kunnat se något av mina alster om det hade blivit "förstört" precis när jag blivit klar med det. Så jag kan verkligen tänka mig att din mamma blev glad för denna fina julklapp :)

  SvaraRadera
 10. Men wow vilken fin berättelse, och fint resultat! Och så sjukt att du fick upp kitet på Tradera! Tycker broderade julbodnader och dukar är så mysigt och att de ofta har en hälsning eller ett citat, gärna på rim! :)

  SvaraRadera
 11. Men vilket fin present!! Gillar båda dukarna men klara färger är mer min grej:) Jättefint mönster för övrigt!!

  SvaraRadera
 12. Och mamman blev så otroligt överraskad och glad <3 <3 <3

  SvaraRadera
 13. Fanstastiskt jobb du gjort åt din mamma! Toppen!

  SvaraRadera
 14. Jag följer din mammas blogg och vill bara hälsa att du har gjort ett jättefint jobb! Vilken överraskning! :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...